Download Percuma-Software,Games,Phone,etc!
Powered by Download-Home2u

Malam Raya-Satay 2000btg  

Monday, September 28, 2009


Seperti yg dijanjikan sebelum nih..citer malam raya yg sebelum nih siHaikal yg sibuk ngan kuih raya Cornflakes nyer tuh...berlansung juga malam tuh acara membakar satay kat umah Bebo kat kampung.

Pak-njang Haikal & Hariz ngan kekawan dia lebih kurang 40-org (korang bayangkan suasana malam tuh yg riuh rendah)diorg kongsi bakar satay dalam 2000 batang.Bebo sekeluarga kitorg join dalam 150 bth jer sbb tak ramai...raya tahun nih tak semua ada..Pakngah Haikal & Hariz sefamily raya kat Kuala,MakLang diorg pun tak balik sbb masalah org badan 2 cuma paklang nyer aje yg balik..so 150 pun tak abih makan.Cuaca malam raya tuh mmg cantik...terang benderang memeriahkan lagi suasana malam raya kami...tp Bebo perhatikan suasana malam tuh walaupun nampak hepi tp macam kureng sebab kali pertama sambut raya tanpa Ayah..(Al-Fatihah to Arwah Ayah)..

gambar yg sempat di snap..

si Haikal sibuk jer...




Sodap...


tempat panggang sendiri bikin...


sebahagian geng2 doirg yg datang awal..


2000 cucuk satay...leh ker diorg abih kan??


tukang tengok yg ramai...tukang kipas n bakar sorang jerk...


tak happening kalu tak dak muzik...sambil bakar satay layan lagu raya siok woo..


try snap depan umah





esoknya...dirg cakap satay lebih banyak..setiap sorg leh tapau dalam 30cucuk satay wak balik..
papepun...satay sedap..satay dagingnya sedap betui...lembut jer..

malam tuh sebbaik hariz leh tido dlm keadaan yg riuh rendah tuh,ngan pasang radio kuat nyer..klu tak mmg kena tempik ler...

AddThis Social Bookmark Button


Malam Raya-Haikal Buat Kuih Raya  


Balik kampung mmg seronok bila tiba time nak raya..sibuk ngan persiapan akhir nak sambut raya.mana ngan baju blum abih jahit lagi,langsir baru blum pasang,rumput depan umah blum trim,cermin tingkap blum cuci..argh...letih.Tu semua Bebo rasa korang semua penah rasa kan??



Post kali nih bukan nak cite pasal bab di atas tuh,post ni mungkin dah lapuk sbb dah 1minggu lebih kita menyambut 1 Syawal..so...tanpa bebel panjang nak cite malam raya lepas kat kampung Ayah Haikal kat BM,telah mengejutkan mak bapak Haikal yg sibudak debab nih rajin plak nak tolong buat biskut aper ntah..cornflakes ngn madu(paling senang nak buat) tu setelah penat meletihkan diri menyibuk kat luar menganggu pk-njangnya bakar satay,kat luar umah Bebo malam tuh mmg tengah bising ngan kengkawan pak-njang Haikal yg. sibuk bakar satay (citer nih nanti aku post).

Korang tengoklah sendiri gambar si-Haikal kat bawah nih...








iya-iya jer nak tolong...


siap dibancuh oleh mak dan maksu Haikal


tabur biji warna-warni(ape nama tah??)


sambil dibantu makcik-nya..klu tak bila nak abih


abih terabur...


simple dan paling senang


siap tuk dibakar..

AddThis Social Bookmark Button


.:Salam Lebaran:.  

Sunday, September 20, 2009



Aidilfitri datang lagi..Di sini Bebo sekeluarga ingin mengambil kesempatan bersempena bulan baik ini ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri dan menyusun sepuluh jari Memohon Maaf Zahir Dan Batin kepada semua ahli keluarga,sahabat handai,rakan seperjuangan,rakan-rakan blogger serta pembaca/pengunjung setia bebo.via.com

Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir Dan Batin

AddThis Social Bookmark Button


Cuti Merdeka-Bunga Api  

Wednesday, September 2, 2009

Cuti Merdeka lepas kami sefamili balik kg kat Penang.Sejak posa blum lg balik,so sempena cuti 3 hari kitorg buat keputusan balik kg nak berbuka/sahur ngan famili kat sana.Tambahan pula makcik haikal n hariz dapat cuti 3 hari sempena Merdeka kat UTP.Pagi sabtu amik dia kat Tronoh terus balik Penang.

Kali ini suasana bukak posa dan bersahur terasa sungguh lain,kerana ketiadaan ayahanda yg telah kembali ke Rahmatullah April lepas.Yerlah tiap2 tahun kitorg sekeluarga mmg seronok bila time berbuka sbb arwah ayah mmg suka mengatur makan.Selalu klu time nak berbuka dia yg setkan apa nak makan time berbuka nanti.Kami mmg seronok tgk arwah ayah time berbuka..sbb mmg dia suka makan.

Dan pada hari Ahad malam Isnin tuh(malam Merdeka)kitorg decide buat moreh kg surau,kena pulak kami yg first buat sbb sebelum nih blum ada lg yg buat moreh,menu simple jer Nasi Goreng ngan Ikan Talang Masak Sambal Tumis.Licin abih...ramai gak yg datang..tak mcm selalu sbb sebelum tuh kan ari asyik hujan jer time malam..kali nih cuaca baik,so ramailah jemaah yg datang...

So,lepas berbuka Haikal,Batrisyia n Hariz dapat main bunga api(Tajuk N3).Pakngah(ayah Batrisyia) diorg yg beli mercun tuh kat pasar malam.Apa lagi,bukan main seronok lah diorg main..

Haikal..mcm berani

si Hariz nih kena pimpin..klu tak ditalanya kat org..





Versi Slow Shutter..blur ckit..handheld jer



Nih pon versi blur..slow shutter...flash off

-Gambar Risya takder yerk??sbb masa nak main tuh berkobar2 jer...bila dah pegang bunga api takut plak nak nyalakan...lari masuk umah..so takder gambarnyer..

Nota Kaki:
--Main bunga api takper tapi untuk budak bawah umur kena ada org dewasa bersama sbb api2 nih mmg bahaya bagi kanak2.
Jangan main mercun..skrg tengok dah berapa ramai yg putus jari...
lagipun kena tangkap polis..--

AddThis Social Bookmark Button


Malam Raya-Makan Satay  

Tuesday, September 1, 2009


Makan time..nak citer pun korang dah tau kan...kalau tak tau baca post sebelum nih...entry Malam Raya...


susah jer nampak paklang??pelan2 kang tercabut gigi..

nampak sedap..memang sedap pun..


kami jer yg makan...yg lelain sibuk kat dapur buat biskut cornflakes yg haikal buat tuh..


Hariz nih memang peminat satey...klu gi pasar malam jumpa org jual satey menjerit2 nak..

Kitorg amik 150 cucuk jer + extra 100 cucuk free..makan cuma abih 100 cucuk jer..lebih sambung pagi raya..

AddThis Social Bookmark Button


 

Belacan